



2017 Statewide Crisis Intervention Team Meeting Holiday Inn Harrisburg/Hershey March 23 – 24, 2017

CIT Verbal De-Escalation Train-the-Trainer (Day 1)

Thursday, March 23, 2017

08:00 a.m.	Introduction of CII	and CII	Train-the-I	rainer (Full Staff)

08:30 a.m.	Basic Verbal Skill Training -	 Step One (TK) —	(120 minutes)
00.30 4.111.	basic verbar skin framming	Step One ((± 2 0 mmaccs)

- a. Teaching lecture material
- b. Demonstrating role-playing skills

10.30 d.III. VEIDAI DE-ESCAIALION SCIALEGIES — SLED TWO (SC) — (OO IIIIIIULE	10:30 a.m.	Verbal De-Escalation Strategies – Step Two (SC) – (60 min	utes)
--	------------	---	-------

- a. Instructor techniques / Teaching Four Plays
- b. Role-play Techniques / Performance

11:30 a.m.	Feedback Structure	& Scenario	Development ((IIA)

12:00 p.m. Lunch (working lunch – Scenario Development 60 minutes)

13:00 p.m. Presenting New Scenarios

13:30 p.m. Stages of an Escalating Crisis – Step Three (RD) – (50 minutes)

- a. Introduce Stages Illustrating "What works & What doesn't"
- b. Role-playing

14:20 p.m. Break

14:30 p.m. Advanced Verbal Skills: Guardrails – Step Four (SC) – (50 minutes)

- a. Brief review of slides: Purpose and Intent of Slides (SC)
- b. Brief Practice of Advance Scenarios (select participants)

15:20 p.m. Break







<u>CIT Verbal De-Escalation Train-the-Trainer (Day 1 Cont'd.)</u>

15:30 p.m. Complex Crisis De-Escalation & Role Playing – Step Five (RD) (50 min.)

a. Presenting the Complex Training Model / Purpose / Roles

b. Practice with complex scenarios

16:20 p.m. Teaching Assignments

16:30 p.m. Key Review Instructions

a. Step 1

b. Step 2

c. Step 3

d. Step 4

e. Step 5

17:00 p.m. End of Day One







2017 Statewide Crisis Intervention Team Meeting Holiday Inn Harrisburg/Hershey March 23 – 24, 2017

CIT Verbal De-Escalation Train-the-Trainer (Day 2)

Friday, March 24, 2017

performance)

	performance)			
	a.	Step 1 –	8:00 to 8:45	(45 minutes)
	b.	Step 2 –	8:50 to 9:35	(45 minutes)
	C.	Step 3 –	9:40 to 10:25	(45 minutes)
	d.	Step 4 –	10:30 to 11:15	(45 minutes)
	e.	Step 5 –	11:20 to 12:05	(45 minutes)
12:05 p.m.	Lunch (working lunch – Q & A and/or extra practice)			
13:00 p.m.	Teaching Step 1: Verbal De-Escalation Skills (3			(30 minutes with role-play)
13:30 p.m.	Teaching Step 2: Verbal De-Escalation Strategies (30 minu			(30 minutes with role-play)
14:00 p.m.	Teaching Step 3: Stages of Crisis (30 minutes with role-play)			(30 minutes with role-play)
14:30 p.m.	Teaching Step 4: Advance De-Escalation: Guardrails & Practicums (30 minutes with role-play)			
15:00 p.m.	Teaching Step 5: Complex De-Escalation & Role Plays (30 minutes with role-play)			(30 minutes with role-play)
15:30 p.m.	Q & A / Review	v		
16:00 p.m.	End of Day Tw	0		

